top of page

עוגיות בלוטים TAKE ONE

  • כף עץ
  • Oct 6, 2018
  • 3 min read

יש בי טבע שכזה. להתחיל מאפס, לחקור חומרים שנראים כל כך עתיקים, קשים לפיצוח, ולעיתים אפילו בלתי אכילים. וכשהטבע הזה מתעייף יש מי שדואג להחיות אותו וזהו אהובי היקר.

שבת אחת זרחה השמש החמה (או שמא זה היה חג, באמת היה קשה לעקוב) וומצאתי את עצמי דוחפת בעצלתיים של אמא צעירה את העגלה שבה יושב חבוביק, שמח וטוב לב על טיול הבוקר הזה, ושנינו הולכים אחרי האיש שלי חדור המטרה הזה שמכריז:

היום אוספים בלוטים כדי להכין קמח בלוטים!!

בינינו, ידעתי שכשהוא אומר "נכין" הוא מתכוון ל "תכיני" ולכן הייתי קצת בהתנגדויות טבעיות של אדם שלא אוהב שמחליטים עליו ועוד בדרך ערמומית שכזו. ידעתי שמחכה לנו עבודה, ואני הרי תכננתי דברים אחרים, אז מה אתה בא לי עם הבלוטים האלה עכשיו. (כאן המקום לציין שהוא ממש לקח חלק פעיל בכל שלבי ההכנה - פיצוח הבלוטים, קילוף, אפייה, וצילום (!) וכמובן היוזמה הברוכה)

אבל קל להפיל אותי לזה. אני מכורה להנאה שבבישול עונתי ומקומי(אמיתי), להצלחה שביצירת מזון מזין ממה שיש מסביב, לסיפוק כשכל השלבים מצליחים וזה באמת יוצא טעים. כי אני מרגישה שעבדתי יחד עם אמא אדמה, ועשיתי את הדבר הכי נכון ורצוי וטבעי כדי לעזור למה שסביבי. ועוד בונוס לא מובן מאיליו - הבן שלי שרואה את כל זה חווה מגיל צעיר חיבור לטבע, לשורשים, ולומד להיות ער ומודע למה שקורה בכל עונה ולמתנות הרבות שסביבו.

הדבר המעניין בקשר לבלוטים, חלק בסיסי בתפריט של חיות הבר, הוא שפעם היו נחשבים למאכל של ממש בקרב בני אדם, והטעם העפיץ שלהם - ששיך לכמות הטאנינים בתוכם, היה נחשב טעם מקובל - ממש כמו מלוח או מתוק. כיום אנחנו לא מורגלים לטעם הזה, ולמרות שהטאנין בריא, הוא קשה לאכילה ולעיכול לאדם המערבי ולכן בתהליך הכנת הקמח מהבלוטים אנחנו נפטרים מרוב הטאנין. עם זאת קמח הבלוטים נשאר בריא והוא גם נטול גלוטן.

שלב 1 - ליקוט הבלוטים - ספטמבר אוקטובר

אוספים בלוטים טריים, חומים וללא פגעים. רצוי לפני הגשם הראשון כשהם יבשים. אנחנו ליקטנו מתחת לעץ אלון ארוך עוקצים גדול בישוב שלנו. בחרנו אותו מבין אלונים רבים שגדלים מסביב, כי הבלוטים שלו גדולים ובשרניים, ואכן זו הייתה בחירה טובה. קראתי גם המלצות על בלוטים של אלון תבור.

שלב 2 - הכנת הקמח

יש כמה גרסאות להכין את הקמח. אנחנו עבדנו ככה -

מפצחים ומקלפים את הבלוטים מקליפתם הקשה בעזרת מזמרה. כמו כן מגרדים את הקליפה הפנימית כך שישאר בלוט לבן ונקי.

משרים אותם במים למשך 10-15 שעות ומחליפים את המים 3-4 פעמים, כל כמה שעות.

לאחר ההשריה טוחנים את הבלוטים בבלנדר חזק עם המים, ומעבירים את העיסה לחיתול בד. שוטפים 5-6 פעמים את העיסה בתוך חיתול הבד וסוחטים.

לאחר סחיטה טובה מסדרים את העיסה על תבנית ומייבשים בטמפרטורה של 50 מעלות בתנור ומדי כמה דקות פותחים ומערבבים. עד שהקמח יבש לחלוטין - לוקח כשעה.

לאחר שהצטנן כדאי לטחון שוב לקבלת מרקם עדין יותר של הקמח.

שלב 3 - מכינים עוגיות!

עוגיות בלוטים פריכות, ארומטיות וללא גלוטן, לאכול כמו שהן או עם מילוי שקדיה וניל

130 גרם קמח בלוטים 80 מל סוכר קנים טחון (ניתן לטחון במטחנת תבלינים) 70 מל טחינה גולמית שלוש כפות סילאן 80 מל שמן קוקוס חצי כפית קינמון קורט אגוז מוסקט קורט הל

הכנה:

מערבבים את קמח הבלוטים, הסוכר, אגוז המוסקט, הל וקינמון בקערה. מוסיפים את השמן, הסילאן והטחינה ומערבבים, ובעזרת הידים הופכים לגוש - זו תערובת חלקה ,לחה ושומנית. מניחים על ניר אפיה, ומגלגלים ל"נחש". מקפיאים למשך 8 שעות.

מוציאים מהמקפיא ומסמנים חיתוכים בעזרת הסכין - ברווחים של חצי סמ, ולאחר מכן חותכים. מסדרים על תבנית, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל150 מעלות. אופים כ 10-12 דקות - תלוי בעוצמת התנור, צריך לשים לב כי הן יכולות להשרף ברגע אחד. כשהן מוכנות מוציאים ומצננים, ומפרידים בעזרת סכין זו מזו. אפשר לאכול כמו שהו, או להכין מהן עוגיות סנדויץ:

למילוי -

שלוש כפות שקדיה גדושות

כף סילאן, דבש או מייפל

4 טיפות תמצית וניל

כף קמח שיבולת שועל (אפשר פשוט לטחון שיבולת שועל במטחנת תבלינים) 5 כפות מים

מערבבים את כל המרכיבים בקערה ונותנים לתערובת לנוח 15-30 דקות. מניחים כפית גדושה על הצד השטוח של העוגיה ומעליה עוגיה נוספת. מומלץ לשמור במקפיא ולהוציא בסמוך לאכילה.


 
 
 

댓글


הרשמו לניוזלטר כדי לקבל עדכונים

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

עקבו אחריי ברשתות החברתיות

תשמרו על קשר :)

השאירו הודעה בכל נושא ואנחנו נחזור אליכם

הפרטים נשלחו בהצלחה

bottom of page